Jak najlepiej rozpocząć start ze zdrową żywnością?
Wybieranie zdrowej żywności jest bardzo istotne z różnych powodów. Przede wszystkim pozwala ona zachować ładną sylwetkę, dobre samopoczucie, a także uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych. Zrezygnowanie z niezdrowych potraw nie jest jednak takie proste. Aby rozpocząć przygodę ze zdrową żywnością, warto wdrażać poszczególne zasady w życie etapami. Zbyt szybka zmiana diety może zniechęcić, dlatego zachęcamy do zapoznania się z naszymi radami.
Zdrowe odżywianie może mieć wiele definicji, więc każdy powinien indywidualnie wybrać odpowiednią dla siebie żywność. Najważniejsze, żeby była zdrowa, czyli zawierała małe ilości tłuszczu, ograniczała słodycze, słone przekąski oraz białe pieczywo. Niektóre osoby muszą zrezygnować z glutenu, a inne z laktozy. Z tego powodu warto skonsultować dietę z lekarzem, który podpowie, co w danym przypadku można jeść, a czego lepiej unikać. Bardzo często okazuje się, że produkty, jakie do tej pory wydawały nam się zdrowe, są szkodliwe dla organizmu. Przez to zmiana nawyków żywieniowych może wydawać się trudna, ale wszystko jest możliwe do osiągnięcia.
Jakie kroki podjąć na początku?
Rozpoczynając przygodę ze zdrową żywnością, warto przyjąć zasadę regularnego spożywania posiłków. Jest to istotne, ponieważ jedzenie dań o różnych porach może zaburzyć metabolizm i spowodować nadwagę. Jeśli zależy Ci na zdrowiu i szczupłej sylwetce, powinieneś ustalić godziny swoich posiłków. Najlepiej spożywać 3-5 dań dziennie. Doradca klienta ze sklepu ze zdrową żywnością Batom mówi o kolejnej zasadzie: „Zdrowe odżywianie polega na wybieraniu nieprzetworzonych lub jak najmniej przetworzonych produktów. Okazują się one bowiem szkodliwe m.in. dla układu odpornościowego, żołądka czy jelit. Z tego powodu warto kupować wyłącznie artykuły spożywcze pochodzące ze sprawdzonych źródeł i z krótką datą ważności. Jeśli okres przydatności jest długi, oznacza to, że do produkcji danego artykułu użyto środków chemicznych, wydłużających jego ważność”.
Na początku swojej drogi ze zdrowym odżywianiem zrezygnuj również z cukru. Znajduje się on w wielu produktach, dlatego wyeliminowanie go może być trudne. Jego nadmiar prowadzi do różnych chorób i dolegliwości. Spożywanie dużej ilości cukru może zaburzyć pracę nerek, układu nerwowego czy narządu wzroku. Z tego powodu należy zrezygnować również ze słodkich napojów, a zastąpić je np. sokami owocowymi. Wśród zdrowej żywności, którą warto włączyć do diety, znajdują się warzywa i owoce, stanowiące podstawę prawidłowego odżywiania. Zawierają duże ilości różnych witamin, składników mineralnych, a także błonnika. Najwięcej wartości odżywczych dostarczają w wersji surowej, ale można je spożywać również w postaci suszonej lub gotowanej na parze.