Co jeść przy nadciśnieniu tętniczym?
Artykuł partnera.
Nadciśnienie tętnicze to bardzo poważna przypadłość, której w żaden sposób nie wolno bagatelizować. Pacjent musi mieć świadomość tego, że uregulowanie zbyt wysokiego ciśnienia krwi powinno być jego priorytetem – może bowiem zapobiegać rozwojowi chorób, które są z nim związane. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że nadciśnienie tętnicze wymaga odpowiedniego sposobu odżywiania, który stanowi wsparcie w walce z tą dolegliwością.
Nadciśnienie tętnicze a dieta
O nadciśnieniu tętniczym można mówić w sytuacji, kiedy ciśnienie skurczowe i rozkurczowe są wyższe, niż wartości optymalne. Warto pamiętać o tym, że na możliwość występowania nadciśnienia krwi wpływa wiele czynników, wśród których wymienić można nadwagę, nieprawidłową dietę, niski poziom aktywności fizycznej, palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu.
W walce z nadciśnieniem tętniczym dieta ma ogromne znaczenie, bowiem nieprawidłowy sposób odżywiania może znacznie przyspieszyć rozwój tej przykrej przypadłości. Wiele osób borykających się z nadciśnieniem tętniczym ma problem ze zbyt dużym spożyciem soli, która obecna jest w wysoko przetworzonych produktach, takich jak fast food. Dodatkowo problemem może być także mała ilość w diecie owoców i warzyw oraz spożywanie zbyt dużej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania.
Podstawowe zasady diety przy nadciśnieniu tętniczym
Osoby borykające się z nadwagą powinny dążyć do tego, by osiągnąć prawidłowe BMI .W tym celu warto ograniczyć spożycie soli do płaskiej łyżeczki na dzień. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że smak potraw jak najbardziej można wzbogacić przy użyciu aromatycznych ziół i przypraw.
Warto także skupić się na znacznym zwiększeniu spożycia świeżych owoców i warzyw. Specjaliści twierdzą, że powinny one stanowić ponad połowę każdego posiłku. Osoby, które chcą pozbyć się nadciśnienia tętniczego, koniecznie i bezwzględnie powinny zrezygnować z picia alkoholu i palenia papierosów.
Co powinno się spożywać przy nadciśnieniu tętniczym?
Wielu pacjentów ma problem z jadłospisem przy walce z nadciśnieniem tętniczym. Dlatego bardzo często decydują się oni na diety pudełkowe we Wrocławiu, które uwalniają ich od tego problemu.
Osoby, które chcą samodzielnie skomponować swój jadłospis, muszą pamiętać o tym, by ich dieta była bogata w duże ilości błonnika pokarmowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, wapnia i witaminy c. Na normalizację ciśnienia tętniczego ma również wpływ niska podaż cholesterolu.
Opierając się o powyższe założenia śmiało można powiedzieć, że produkty polecane przy nadciśnieniu tętniczym to produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa i owoce, rośliny strączkowe, ryby, odtłuszczony nabiał, chude rodzaje mięsa, a także wysokiej jakości oleje roślinne.
Warto także wspomnieć o tym, czego należy unikać przy nadciśnieniu tętniczym. Do produktów zakazanych należą słone przekąski, fast foody, produkty konserwowe i wędzone, a także słodycze i tłuste jedzenie.
Podsumowując, nadciśnienie tętnicze to bardzo groźna dolegliwość, z którą bezwzględnie należy walczyć. Można robić to przy pomocy odpowiedniej diety.